Vino kao eliksir mladosti

Vino kao eliksir mladosti

Vino piće bogova!
Životni eliksir !
In vino veritas! (lat. "U vinu je istina")

 

Vino i francuski paradoks

Još davne 1989. godine krenule su priče i istraživanja zašto Francuzi koji konzumiraju mnogo masne hrane imaju nižu stopu  kardiovaskularnih bolesti nego u drugim zemljama. Francuzi osim što vole dobro pojesti vole i piti vina. Ta navika je ponukala znanstvenike na mišljenje kako je to ključ rješenja zagonetke. Francuzi uz obrok piju vino, vino je povezano s niskom učestalošću kardiovaskularnih bolesti, što ukazuje na zaštitni učinak vina. Taj fenomen je poznat pod nazivom „francuski paradoks“.

 

Resveratrol - „eliksir mladosti“

 

Polifenoli su odgovorni za jačinu okusa i gorčinu vina, a predstavljaju i ključni sastojak odgovoran za proces starenja vina. Vina koja imaju nisku razinu polifenola (primjerice većina bijelih vina) rijetko se mogu dugo uspješno čuvati.

Jedan od najznačajnijih  polifenola je - resveratrol.

Koncentracija resveratrola u vinu proporcionalna je s duljinom kontakta kožice grožđa s moštom koji vrije. Osnovna razlika u proizvodnji crnog i bijelog vina je u tome što kod bijelog vina vrije samo mošt, dok kod proizvodnje crnog vina vrije masulj (zgnječeno grožđe). Upravo je zbog toga koncentracija resveratrola u crnom vinu znatno viša nego u bijelom vinu!

Foto: eCeker merlot 

 

Popularnost antioksidansa resveratrola porijeklom iz vina poprimila je svjetske razmjere. Zahvaljujući velikom interesu znanstvene zajednice, resveratrol je postao tema brojnih istraživanja. Prema rezultatima studija  dodjeljeni su mu mnogostruki pozitivni učinci – kardioprotektivni, antikarcinogeni, protuupalni, anti-demencijski. Također, potvrđeno mu je snažno antioksidativno i antifungalno djelovanje. Resveratrol je poprimio epitet „eliksira mladosti“.

 

Foto: eCeker cabernet-sauvignon 

 

Smatra se da su oštećenja na genetskom materijalu ključna za proces starenja. No, zahvaljujući snažnim antioksidativnim moćima, resveratrol pomaže ublažiti te promjene čineći nas vitalnijima i „mlađima“.

 

Koliko vina je preporučljivo za konzumaciju?

 

Utvrđeno je kako umjerena dnevna konzumacija vina (150 ml za žene i 300 ml za muškarce)

proizvodi blagodati kardiovaskularnih bolesti zbog djelovanja bioaktivnih spojeva poput polifenola. Nedavno se također pokazalo da u prevenciji hipertenzije ima važnu ulogu prisutnost bioaktivnih peptida nastalih metabolizmom mikroflore prirodno prisutne u procesu fermentacije.

 

Foto: eCeker rose

 

Još uvijek nismo riješili do kraja tajnu dugovječnosti, a ni otkrili sve tajne o vinu. Ali ono što možemo sa sigurnošću zaključiti je: „Život  je prekratak da bismo pili loše vino.“

 

 

 

Naslovna fotografija preuzeta s: http://unsplash.com. Slava Yurthev Copyright
To Top