Tjestenina od konoplje sa slaninom i kozjim sirom

Tjestenina od konoplje sa slaninom i kozjim sirom

Jedno od najomiljenijih jela kod mladih je tjestenina „carbonara“. Carbonara je talijansko jelo od tjestenine koje potječe Rima, napravljeno od jaja, tvrdog sira, guanciale (ili pancete) i crnog papra. Jelo je današnji oblik s trenutnim nazivom dobilo sredinom 20. stoljeća. Naša inačica carbonare pripremat će se od eko tjestenine od konoplje, domaće slavonske slanine i domaćeg kozjeg sira.

Foto: eCeker eko tjestenina od konoplje

Slanina predstavlja stil života slavonskog seljaka tijekom prošlosti - visokokaloričan dio obroka koji je davao energiju cijeloga dan,a za izazove i napore koje sa sobom nosi rad na polju. S druge pak strane mladi kozji sir ima i jednu specifičnu ali ukusnu kiselinu te kredastu teksturu, po čemu je poseban i odlično će se suprotstaviti masnijoj slanini.

Foto: eCeker domaća slanina

Posebno je pogodan za termičku obradu te ih vrlo često možemo vidjeti u formi predjela kao što je slučaj i kod našeg jela. Treba napomenuti da je ovo jelo uz koje će se odlično sjediniti uz bijela vina poput sauvignona ili neke druge vrste polusuhih bijelih vina.

 

Popis potrebnih namirnica za 4 osobe:

  1. 450 g eko tjestenine od konoplje
  2. 100 g domaće slanine
  3. 50 g bosiljka, peršina u listu
  4. 2 g soli
  5. 0,2 g crnog papra
  6. 100 g kozjeg sira
  7. 0,5 l vrhnja za kuhanje

 

Priprema:

Tjesteninu od konoplje skuhajte u kipućoj slanoj vodi. U tavi popržite slaninu koju ste prethodno isjekli na tanke štapiće. Kad je slanina pustila masnoću i postala hrskava, dodajte vrhnje za kuhanje i pustite da prokuha. Nakon toga dodajte sol, papar, sitno isjeckan peršin i bosiljak te pred kraj dodajtei grubo isječen/izmrvljen kozji sir. Lagano promiješajte i poslužite uz prigotovljenu tjesteninu. Poslužiti možete tako da pomiješate umak i tjesteninu ili umak jednostavno prelijte preko tjestenine. Prilikom posluživanja slobodno po vrhu izmrvite po želji kozji sira i posipajte kosanim peršinom i listićima bosiljka.

 

 Slava Yurthev Copyright
To Top