Teletina s prepeličjim jajima

Teletina s prepeličjim jajima

Točnije, radi se o teletini punjenoj prepeličjim jajima i polutvrdim sirom u umaku od rajčice. Poslužuje se s pečenom palentom na žaru, marinada je pripremljena od konopljinog ulja sa začinskim biljem.

Fotografija: Kristek & Gašpić

 

Popis potrebnih namirnica za 4 osobe

Teletina:

 1. 1 kg teletine
 2. 10 kom prepelićjih jaja
 3. 150 gr polutvrdog sira s koprom 
 4. 2 gr soli
 5. 1 gr papra 
 6. 1,5 gr crvene mljevene paprike
 7. 1,5 dcl suncokretovog ulja

Palenta:

 1. 500 gr kukuruznog brašna 
 2. 1 dcl bučinog ulja 
 3. 1,5 dcl suncokretovog ulja
 4. 3 gr začinskog bilja
 5. 1,5 soli

Umak od rajčice:

 1. 1,5 dcl pasirane rajčice s bamijom
 2. 100 gr slanine 
 3. 50 gr crvenog luka
 4. 30 gr brašna
 5. 1 gr šećera
 6. 2 gr soli
 7. 0,5 gr papra

Priprema:

Od telećeg buta odsijecite veće odreske. Potucite ih, prerežite žilice (da se tijekom pečenja ne skupe i time štetno utječu na sam oblik i izgled mesa) i napunite sa prepeličjim jajima i polutvrdim sirom.

Fotografija: Kristek & Gašpić

Zarolajte, začinite sa soli, paprom i crvenom mljevenom paprikom. Meso umotajte u aluminijsku foliju i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva oko 30 minuta.  Nakon toga izvadite meso van, izvadite iz folije i kratko zapecite na bučinom ulju da dobije lijepu rumenu boju (za poprženje mesa možete koristiti i neku drugu dostupnu masnoću).

Fotografija: Kristek & Gašpić

Za prilog vodu prokuhati sa soli i začinskim biljem. Dodati kukuruzno brašno i kuhati 10-ak minuta. Kada je gotova istresite ju na pleh (lim, tepsiju) i ravnomjerno raširite po njemu. Kada se stegne sa odgovarajućim kalupima oblikujte željene oblike.

Tako oblikovanu palentu popržite na masnoći (možete koristiti maslac, svinjsku mast ili neku drugu dostupnu masnoću) da dobije lijepu rumenu boju. Prilikom posluživanja žgance prelijte sa bućinim uljem i posipajte začinskim biljem.

 

Fotografija: Kristek & Gašpić

Na malo masnoće popržite slaninu i crveni luk dok ne porumene. Dodati brašno i još kratko popržiti. Dodati šećer, pasiranu rajčicu s bamijom i vodu.  Posoliti, popapriti i pustiti da lagano kuha oko 15 minuta, odnosno dok ne dobijemo potrebnu gustoću. Umak propasirati. Na tanjur staviti umak, na njega dodati u koso isječen punjeni odrezak i pored poslužiti palentu sa začinskim biljem i bućinim uljem.

Fotografija: Kristek & GašpićSlava Yurthev Copyright
To Top