Tart s butternut tikvom

Tart s butternut tikvom

Kupci često pitaju što s butternut tikvom nakon kupnje? Slatka je, lijepa je, no kako ju pripremiti? Recepata je na stotine a mi ćemo vam pokazati kako od nje napraviti kolač.

Tart je  vrsta kolača, pite koja se sastoji od tijesta prekrivenog nadjevom najčešće uz dodatak voća.

Butternut tikva je posebna slatka vrsta tikve koja postaje sve popularnija u našem podneblju, a o njenim prednostima ćemo nešto kasnije. 

Popis potrebnih namirnica za 4 osobe:

Tijesto:

  1. 230 gr brašna
  2. 125 gr šećera
  3. 125 gr maslaca (svinjska mast) 
  4. 80 gr kakaa
  5. 1 gr cimet 
  6. 1 jaje 

Krema:

  1. 700 gr butternut tikve
  2. 2 žumanjka
  3. 1 kom vanilin šećera 
  4. 100 gr Šećer u prahu  

Snijeg od bjelanjaka:

  1. 2 bjelanjka
  2. 6 žica šećer u prahu 
  3. 1 dcl sok od limuna

Od navedenih sastojaka zamijesiti glatko tijesto, umotati ga u prozirnu foliju i staviti u hladnjak da odmori 30 minuta.

Bundevu očistiti i kuhati u kipućoj vodi 30 minuta dok ne omekša. Procijediti ju i izmiksati sa štapnim mikserom. U nju dodati žumanjke, šećer u prahu i vanilin šećer. Sve skupa ravnomjerno izmiješati. 

Odležano tijesto ravnomjerno utisnuti u prikladan kalup pazeći da tijesto bude raspoređeno do vrha kalupa. Dno tijesta izbodite vilicom (učinite to da tijesto tijekom pečenja ne nabubri i ne pukne zbog nakupljanja zraka ispod tijesta). 

 

2 3

Fotografije: Gašpić & Kristek 

U kalup dodajte pripremljenu kremu od bundeve. Stavite ju peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 30 minuta. Pečeno izvadite i pustite da se dobro ohladi. 

 

4 5

Fotografije: Gašpić & Kristek 

Bjelanjke izraditi na pari uz dodatak šećera u prahu i limunovog soka. Tako izrađen bjelanjak/šaum, nanesite na ohlađen tart te ga stavite u pećnicu na 250 Celzijevih stupnjeva nekoliko minuta dok ne dobije lijepu rumenu boju. 

 

6 7

Fotografije: Gašpić & Kristek 

Jelo poslužite prema vlastitom nahođenju.

 

KORISTI BUTTERNUT TIKVE ZA VAŠE TIJELO

Da sa butternut tikvom nećete pogriješiti govori i njezin kemijski sastav koji je i više nego koristan ljudskom tijelu. Tako se, konzumirajući butternut tikvu, opskrbljujete sa četiri različite vrste antioksidansa: alfa karotenom, beta karotenom, luteinom i zeaksantinom. 

Prva dva će vaše tijelo preraditi u vitamin A, a druga dva će vaše oči koristiti za bolji vid te izbjegavanje ozbiljnih bolesti. Osim toga bogata je vlaknima koji pomažu tijelu da održi stabilnu razinu šećera u krvi jer usporavaju razgradnju ugljikohidrata i elektrolitima - kalijem, kalcijem i magnezijem. Također sadrži velike količine vitamina C koji kao antioksidans smanjuje stres kojem su izložene ljudske stanice, a vjeruje se čak i da usporava proces starenja, te vitaminom B, koji je jako važan za zdravlje mozga. 

Važna činjenica koja se veže uz tikve jest da se sve više njih proizvodi na ekološki način, što još više doprinosi zdravstvenom značaju ove zanimljive namirnice. Iz navedenih razloga nemojte zaobilaziti tikvu ni u kojem slučaju, nego pravac tržnica i omogućite sebi i svojim bližnjima zanimljivo i zdravo jelo ili slasticu.

Mala napomena, sjemenke tikve nemojte nikada bacati, malo ih posolite, posušite u pećnici i dobit ćete fine i zdrave grickalice. 

 

 



Slava Yurthev Copyright
To Top