Tačci s pekmezom od aronije

Tačci s pekmezom od aronije

Slavonija je riznica dobrih starih recepata i gurmanskih priča koje nas povezuju s korijenima, "zaflekanim" bilježnicama mama i baka te u misli vraćaju uspomene na sretno djetinjstvo. Sočne tačke ili tačkrle pripremljene na zanimljiv moderniji način, odnosno torbice od tijesta s pekmezom od aronije, makom  i kiselim vrhnjem, za onoga tko ih voli jelo su dostojno svake prilike. 

Popis potrebnih namirnica za 4 osobe:

  1. 400 g glatkog brašna
  2. 3 jaja
  3. 20 g maslaca
  4. Prstohvat soli
  5. Voda po potrebi
  6. 350 g pekmeza od aronije
  7. 50 g svinjske masti
  8. 200 g krušnih mrvica
  9. 1 kom puding od vanilije
  10. 6 dcl mlijeka
  11. 100 g šećera
  12. 100 g maka
  13. 1 kom kiselo vrhnje
  14. 4 listića svježe mente

Foto: eCeker, Mak, pola kilograma, OPG Vučemilović

Priprema:

Zamijesite tijesto od brašna, jaja, maslaca, soli i vode po potrebi te ga pustite da oko pola sata odstoji. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj dasci. Izrežite kvadratiće otprilike na 5 ili 6 centimetara. Na svaki kvadratić stavite malu žličicu pekmeza od aronije. Sve kutove spojite jedan s drugim prema sredini te dobro stisnite kako se ne bi odvajali prilikom kuhanja. Stavite ih kuhati u kipuću, posoljenu vodu oko 10 minuta. U međuvremenu na svinjskoj masti ispržite krušne mrvice dok ne poprime zlatnu boju.  Skuhajte puding od vanilije tako da u 4 dcl mlijeka stavite šećer i pustite da prokuha.

Foto: eCeker, Svježa jaja, Slavonija jaje d.o.o.

Puding od vanilije pomiješate sa ostatkom mlijeka te sve zajedno sipajte u prokuhano mlijeko. Na kraju u puding umiješajte mak i miješajući pričekajte dok ne prokuha. Ukoliko je umak od vanilije (pre)gust uvijek možete dodati malo mlijeka. Kada su tačci kuhani, umiješajte ih u krušne mrvice. Pri posluživanju na dno tanjura stavite umak od vanilije i maka, zatim stavite tačke, pored tačaka stavite žlicu kiselog vrhnja te na kraju za dekoraciju po vrhnju možete posuti malo maka i staviti listić svježe mente.

Foto: eCeker, Pekmez od aronije, OPG Lagator



Slava Yurthev Copyright
To Top