Šufnudle (valjušci) s makom

Šufnudle (valjušci) s makom

„Schupfnudeln“, koje se nazivaju i „Fingernudeln“ (rezanci u obliku prsta), vrsta su knedli, odnosno valjušaka, koji se prave od raženog ili pšeničnog brašna i jaja. Od dolaska krumpira u Njemačku u 17. stoljeću, „Schupfnudeln“ se prave i s krumpirom. Tradicionalno se oblikuju ručno. Često se poslužuju kao slano jelo s umakom od kiselog kupusa, ali se poslužuju i u slatkim jelima što im daje posebnu draž. Mak se u prehrani koristi od davnina te je i u našim krajevima sastojak brojnih tradicionalnih jela – od makovnjače, gibanice i raznih kolača pa sve do peciva s posipom od maka. Mogu se koristiti cijele ili samljevene sjemenke maka, a dodaju se slatkim i slanim jelima.

 

Foto: eCeker makove sjemenke

 

Njihov je nutritivni sastav izrazito vrijedan. Okus makovih sjemenki je umjereno pikantan, sa slatkastom notom, a koriste se i zato što svojom teksturom doprinose hrskavosti jela. U hrvatskoj tradicionalnoj kuhinji, kao i mnogim kuhinjama Srednje Europe, mak je najčešće dio slastica od dizanog tijesta – rolica, makovnjača i peciva.

 

Popis potrebnih namirnica za 4 osobe:

  1. 400 g krumpira
  2. 1 žumanjak
  3. 125 g brašna
  4. 30 g griza
  5. malo soli

 

Namirnice potrebne za umak:

  1. 30 g maslaca
  2. 100 g mljevenog maka
  3. 30 g šećera
  4. 0,5 l slatkog vrhnja

 

Priprema:

Krumpir u ljusci operite i skuhajte u vodi uz dodatak soli. Krumpir zatim dobro ohladite, ogulite i protisnite. Dodajte žumanjak, na sobnoj temperaturi odležan maslac, brašno, griz i malo soli. Sve zajedno izmiješajte kako bi dobili fino, glatko tijesto. Tijesto ostavite da odstoji pola sata umotano u plastičnu foliju. Nakon pola sata, započnite praviti šufnudle koje ćete ručno oblikovati u male valjke, deblje na sredini i malo špicaste na krajevima. Šufnudle kuhajte 6 minuta u kipućoj  i posoljenoj vodi. Izvadite i dobro procijedite. Mak popržite na zagrijanom maslacu, dodajte slatko vrhnje, prokuhajte i dodajte šufnudle. Naposlijetku dodajte šećer i kuhajte 5 minuta. Poslužite u zdjelicama i po želji posipajte poprženim zašećerenim makom.Slava Yurthev Copyright
To Top