Granola voćni tart - doručak za najmlađe

Granola voćni tart - doručak za najmlađe

U ponedjeljak počinje škola, jesen najavljuje svoj dolazak i svima nam je potreban jači imunitet jer pandemiji još nije došao kraj.

Ako se ugledamo na prirodu i drveće koje odbacuje listove kako bi zaštitilo samo sebe od oštećenja koja bi nastala zbog niskih temperatura tijekom zime, možda bi i mi trebali odbaciti neke loše prehrambene i životne navike te tako zaštititi sebe i naše malene koji ovise o našem izboru.

 

Želim vas podsjetiti na ove znanstveno dokazane činjenice na koje možemo utjecati:

    1. na kemijski sastav našeg mozga, a samim tim i naše raspoloženje utječe hrana koju biramo
    2. u crijevima smješteno oko 70 % našeg imunološkog sustava! Crijevna mikrobiota potiče normalnu funkciju probavnog sustava, štiti od infekcija štetnim mikroorganizmima te sudjeluje u regulaciji metabolizma. Na sastav naše mikrobiote utječe hrana koju biramo.
    3. djeca koja su dokumentirano svakodnevno konzumirala doručak pokazala su bolje rezultate u nutritivnom profilu od svojih vršnjaka koji su preskakali doručak Trebamo djeci omogućiti doručak kod kuće, a i mi ne bi trebali preskakati prvi obrok o kojem najviše ovisi energija s kojom započinjemo dan.
    4. prehrana treba biti raznolika! Posluživanje različitih namirnica važno je jer nam nijedna hrana ili grupa namirnica ne može dati sve što nam treba za zdravu prehranu. Raznolikost također može učiniti jelovnike zanimljivim i privlačnim.

 

Trebamo biti kreativni i uporni. Mnoga djeca jedu jedan te isti obrok za doručak i teško prihvaćaju nove stvari ili uopće ne doručkuju. Većina žitarica za doručak na tržištu se  često reklamiraju kao zdrava i vizualno privlačna djeci, no  sadrže prevelike količine rafiniranog šećera i mali udio vlakana.

 

Recept

Kako volim istraživati i dijeliti korisne i nutritivno bogate recepte, ovaj koji danas dijelim s vama je po meni pun pogodak.

Proizvodi koje sam koristila:

Oduševit će i vas i vaše dijete. Užitak je za sva čula. Priprema je jednostavna i brza (vrijeme pripreme 10 do 15 min).

Krenimo s prvim dijelom..

A zatim...

Ako pogledamo sastav današnjeg recepta gdje su nam zobene pahuljice izvor beta-glukana koji poboljšava rad imunosnog sustava, orasi  imaju pozitivan učinak na mozak, krvožilni sustav no i poboljšanje zdravlja crijeva, a maline i kupine značajno štite od oksidativnog stresa i opasnosti od prekomjernih upala te jačaju imunitet.

Doručak koji njeguje naše stanice i tijelo, prava je šteta ne dati mu šansu!

Namirnice koje su se također mogle uklopiti u ovaj recept su:

Sretno nam svima u novim izazovima!

Angelina, rujan 2020.

  

.Slava Yurthev Copyright
To Top