Mahunarke kao dio svakodnevice

Mahunarke kao dio svakodnevice

Pigmenti iz hrane su moćne fitokemikalije koje pomažu tijelu u borbi protiv bolesti. 

Postoji i razlog zašto sam mahunarke kombinirala upravo sa žitaricama. Mahunarke su bogat izvor kvalitetnih proteina i odlična su zamjena za meso i temelj vegetarijanske prehrane.

No mahunarke sadrže vrlo malo aminokiselina koje sadrže sumpor, ali su zato bogate aminokiselinom lizinom. Žitarice su potpuno suprotnog aminokiselinskog sastava, one su siromašne lizinom, a bogate metioninom i cisteinom (koje sadrže sumpor). Kada ih spojimo dobivamo kompletan sastav esencijalnih aminokiselina. Komplementiranje proteina je ključ veganske i vegetarijanske prehrane! 

Primjeri namirnica koji su tradicionalni kulturološki prehrambeni uzorci, a sadrže komplementarne proteine su:

  • Grah i tortilje (u Srednjoj Americi)
  • Grah i riža (u Južnoj Americi)
  • Riža i tofu (u Kini i Japanu)
  • Riža i leća ( u Indiji)
  • Maslac od kikirikija i kruh (u SAD-u)

Koju kombinaciju ti voliš? 

 

eCeker varivo od mahuna

 

Sastojci:

0,5 kg žutih mahuna

0,5 kg zelenih mahuna

1 velika glavica luka

2 mrkve

2 krumpira

1,5 l vode

1-2 žlice brašna

1 žlica riže

1 žlica pira

1 žlica ječma

1 žličica crvene mljevene paprike

2 češnja češnjaka

Sol

Papar

Kim

Peršinov list

Kiselo vrhnje

 

Foto: eCeker integralno ječmeno brašno

 

Priprema:

Mahune operite, očistite i narežite na manje komade. Luk, mrkvu i krumpir ogulite. Luk sitno nasjeckajte, mrkvu narežite na kolutiće, a krumpir na kockice. Na maslinovom ulju  kratko popržite luk, a kada malo smekša i postane staklast dodajte mrkvu, žitarice i krumpir, pa povremeno promiješajte. Nakon 10 minuta dodajte mahune. Pri kraju kuhanja dodajte malo kurkume u prahu. Na kraju u varivo dodajte sitno nasjeckani peršinov list te po želji kiselo vrhnje.

 

 

Naslovna fotografija preuzeta s: http://unsplash.com.



Slava Yurthev Copyright
To Top