Prednosti lokalne i organske hrane

Prednosti lokalne i organske hrane

Zašto kupovati lokalno?

Volim jesti hranu koja ima priču. Volim kupovati od susjeda koji vrijedno rade i bore se u uvjetima koji su sve samo ne idealni. Ali se ne daju, trude se. Ne kukaju, već su zasukali rukave i svaki njihov žulj je dokaz vjere da njihova djeca imaju budućnost u ovoj zemlji. Vidjeti ruke koje su uzgojile namirnice u meni budi poštovanje i nikada se ne cjenkam s onima koji teško rade, a da bi ja uživala u bogatstvu okusa.

Kada probaš domaće, znaš zašto je i malo skuplje. Vrijedi! Podržimo lokalne proizvođače, kupujmo svježu, organski uzgojenu hranu! Kada kupuješ lokalno podržavaš ne samo zdravlje svog organizma jer jedeš sezonski, svježe i nutritivno bogatije namirnice. Pomažeš i ekonomskom razvitku svoje zajednice, pomažeš okolišu jer nema transporta gdje se troši gorivo za vozila, nepotrebna ambalaža i energija! Pomažeš sebi, okolišu i zajednici. Zato podrži sve vrijedne ljude koji vjeruju u bolje sutra.

Fotografija: eCeker

 

Zašto kupovati organske namirnice?

Spomenuli smo mikrobiom našeg tijela no ima ga i Zemlja, i vrlo je raznolik. Ta dva mikrobioma povezuje njihova nevjerojatna sposobnost kemijskih transformacija. Od uzgoja do kuhanja sve je i te kako važno! Kupovanjem organski uzgojene hrane, smanjujemo izloženost hrane  pesticidima, teškim metalima poput olova i žive te otapala poput benzene i toluena. Mnogi pesticidi su klasificirani kao potencijalni uzročnici tumora.

Jagode i špinat sadrže najveće količine ostataka pesticida, stoji u najnovijem izvještaju EWG-a (Environmental Working Group), potrošačkog vodiča za pesticide u proizvodima, koji je objavio novi popis 12 vrsta voća i povrća s najvećom koncentracijom pesticide. Analiza, provedena samo na proizvodima koji nisu organski uzgojeni, temeljena na uzorcima proizvoda koje je testiralo američko Ministarstvo poljoprivrede, pokazuje kako je jedan uzorak jagode bio pozitivan na 20 različitih pesticida, dok je špinat sadržavao gotovo dvostruko više ostataka pesticida od bilo kojeg drugog voća ili povrća.

Fotografija: eCeker, eko jagode Završki

 

Za jagodom i špinatom slijede, poredano po količini pesticida, nektarine, jabuke, grožđe, breskve, trešnje, kruške, rajčice, celer, krumpir i paprike.

Pored smanjene izloženosti ovim potencijalnim štetnim tvarima, organska hrana ima  bolju organoleptiku. Okusi i mirisi  organski uzgojenog voća i povrća  neće vas ostaviti ravnodušnim.

Slavni komičar Michael Palin je rekao : “Sve što tražim od hrane je da me ne ozljedi!”

Mijenjati se ili ne mijenjati pitanje je sada?

Naše tijelo se konstantno mijenja. Različite faze života zahtijevaju drugačije namirnice, prehranu i navike. Svako životno doba traži svoju količinu energije koju dobivamo iz hrane, a izražavamo u kalorijama. Bilo bi dobro mijenjati se u skladu sa svojim tijelom i onim što život nosi.

Fotografija: smjese sjemenki za kruh i krekere "Organica Vita", Element Media, Igor Miličić

No često, u želji za novim iskustvima odustajemo i prije prvog koraka zbog straha. Preteško je, potrebno je uložiti puno vremena za “zdrav” obrok  ili predrasuda da nove namirnice neće ispuniti naša hedonistička očekivanja? No vjerujem da ćemo vas razuvjeriti. Trudit ćemo se pružiti vam nove informacije, dati nove ukusne  recepte i savjete kako što zdravije kuhati,a da pri tome ne trošite puno vremena.

Zato bez straha zavirite u našu bogatu ponudu i krenimo zajedeno istraživati nove okuse, mirise i blagodati hrane!

Fotografija: eCekerSlava Yurthev Copyright
To Top