Rolana piletina s "veloute" umakom od lješnjaka i krekerima

Rolana piletina s "veloute" umakom od lješnjaka i krekerima

Osim što ćemo pileća prsa pripremiti na niskim temperaturama koje čuvaju sve vrijedne sastojke u mesu; klasičnom veloute umaku, koji je jedan od 5 najvažnijih osnovnih toplih umaka u kuharstvu, dodat ćemo jednu neuobičajenu  notu, maslac od lješnjaka. Mi ćemo koristiti organski maslac od lješnjaka proizveden od čiste jezgre lješnjaka iz organskog uzgoja.

Foto: eCeker organski maslac od lješnjaka

 

Lješnjaci su pažljivo mljeveni u pastu zadržavajući sve dobrobiti lješnjaka, a tekstura im omogućuje jednostavnu primjenu u pripremi raznovrsnih jela. Kao prilog nećemo posezati klasičnim jelima nego ćemo poslužiti paleo krekere koji su zdrava su grickalica s jednostavnom i brzom pripremom. Potrebno vam je svega nekoliko minuta i Primal Taste mješavina za krekere.

Foto: eCeker mješavina za krekere

 

Ovi krekeri sadrže cjelovite sjemenke i odlični su za doručak, međuobrok, a u ovom slučaju i prilog. Prilagođeni su veganskoj i paleo prehrani, a ujedno su i odlična alternativa slanim grickalicama s nepotrebnim mastima.

Popis potrebnih namirnica za 4 osobe:

  1. 400 g (2 komada) pilećih prsa
  2. 150 g suhe slanine
  3. 200 g mladog špinata
  4. 3 g soli
  5. 1 g papra
  6. 5 cl ulja
  7. 35 g brašna
  8. 40 g maslaca
  9. 0,55 l pilećeg temeljca
  10. 0,5 g muškatnog oraščića
  11. 50 g maslaca od lješnjaka
  12. 150 g mješavine za krekere

Priprema:

Svaku polovicu pilećih prsa prerežite na još polovice kako bi dobili 4 odreska. Postavite 4 odreska na kuhinjsku dasku i blago ih začinite, prekrite prozirnom folijom i kratko istucite kuhinjskim batom. U zasebnoj tavi kratko sotirajte mladi špinat kako bi omekšao. Slaninu izrežite na tanke trake. Na odreske posložite sotirani špinat i narezanu slaninu. Svaki odrezak zamotajte u balotinu (valjak) te omotajte prozirnom kuhinjskom folijom u čvrstu kuglu. Zagrijte vodu u loncu do 85 °C te ubacite balotine da se kuhaju 30 minuta. Zgotovljene balotine kratko zapecite u tavi na zagrijanom ulju dok ne porumene.

Zagrijte maslac i na njemu popržite brašno dok ne porumeni. Sve zalijte kipućim temeljcem od peradi (možete koristiti i pileću juhu) i kuhajte 15 minuta. Tijekom kuhanja začinite sa soli, paprom i muškatnim oraščićem. 5 minuta prije kraja kuhanja dodajte 50 g maslaca od lješnjaka i kuhajte još 5 minuta. Na poslijetku, balotine isijecite na kose kolutove i poslužite na tanjuru prelivene velouteom od lješnjaka uz krekere.

 

Prilog:

Mješavinu za krekere stavite u posudu. Dodajte 300 ml vruće vode, 90 ml bučinog ulja, 2 žličice soli i sve promiješajte. Mješavinu stavite na papir za pečenje i razvucite na 0,5 cm debljine. Izrežite u željene oblike.

Foto: Krekeri pripremljeni od eCeker mješavine za krekere

 

Pecite na 160 °C oko 40 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici. Ostavite ih 15-ak minuta i poslužite uz piletinu.



Slava Yurthev Copyright
To Top