Panna cotta od duda i jogurta

Panna cotta od duda i jogurta

Naziv panna cotta ne spominje se u talijanskim kuharicama prije 1960-ih, a često se navodi kao tradicionalni desert sjeverne talijanske regije Pijemont. Također, jedna od verzija priče oko panna cotte glasi kako ju je osmislila žena iz Mađarske u Langeu ranih 1900-ih. Rječnik iz 1879. spominje jelo nazvano "latte inglese", odnosno englesko mlijeko, napravljeno od vrhnja kuhanog sa želatinom, iako drugi izvori kažu da je latte inglese napravljen sa žumanjcima. Regija Pijemont uključuje panna cottu na svoj popis tradicionalnih prehrambenih proizvoda u regiji iz 2001. godine. Iako se može jesti iz posudice u kojoj je spremljena, panna cotta je prepoznatljiva po specifičnom načinu serviranja, izvađena iz kalupa na tanjur i „aromatizirana“ slatkim preljevom te ukrašena voćem.

Popis potrebnih namirnica za 4 osobe:

  1. 500 ml slatkog vrhnja
  2. 500 ml jogurta
  3. Med po želji
  4. 200 g sušenog ili svježeg duda
  5. 20 g želatine

Priprema:

Želatinu u listićima namočiti u hladnoj vodi i ostaviti da odstoji 5-10 minuta. Slatko vrhnje ugrijati, ali ne čekati da prokuha. U zagrijano vrhnje dodati med i jogurt te lagano miješati dok se sastojci ne otope i sjedine.

 

Foto: eCeker eko livadni med

 

Nakon toga dodati namočenu želatinu i također miješati dok se ne otopi. Kremu podijeliti u dva dijela te u jednu polovicu dodati očišćeni i izgnječen dud. Ako koristite sušeni dud prethodno ga namočite u hladnoj vodi. Nakon što je krema dobro izmiješana u čaše ulijte sloj kreme bez duda, a nakon toga sloj kreme s dudom. Postupak ponavljajte dok ne dođete do vrha. Tako pripremljen kolač stavite u hladnjak da se dobro ohladi. Pri posluživanju čašu ukrasiti sa dudom i listićima svježe mente.Slava Yurthev Copyright
To Top