Eko kuglof

Eko kuglof

Blagdani su, vrijeme koje najradije provodimo uz naše najmilije, uživamo u druženju i blagdanskim delicijama koje čine nezaobilazan dio priče. Kuglof  ili Gugelhupf kako mu je izvorno naziv, kolač koji je inače rađen na bazi kvasca (često s grožđicama), a koji se tradicionalno peče u karakterističnom kružnom Bundtovom kalupu.

Danas je kvasac zamijenio prašak za pecivo, ali oblik i okus ostali su isti.  Kuglof  je Božićni kolač, a tome svjedoči i uska veza s božićnim kolačem u Italiji poznatim kao pandoro i s američkim bundt kolačem. Tradicija je tradicija, pa ćemo i mi napraviti našu inačicu kuglofa koristeći naše domaće namirnice iz eko uzgoja.

 

Fotografija: eCeker heljdino brašno i hladno prešano ulje oraha

Da ovo nije običan kuglof svjedoče namirnice koje će povoljno utjecati na naš organizam. Heljdino brašno pomoći će našoj probavi, ne podiže nivo glukoze u krvi pa je pogodna, kako za osobe s poremećenom probavom, tako i za dijabetičare. Umjesto ukupne količine šećera koristit ćemo med, dok će novu notu kuglofu dati domaće jabuke i orasi koji inače nisu tako čest gost u pripremi ove delikatese.

Uživajte!

Fotografija: eCeker maslac od oraha

Božićni eko kuglof

Smjesa za kuglof

  • 285 g glatkog brašna
  • 100 g heljdinog brašna
  • Praška za pecivo
  • 1 g soli
  • 1 ½ žličica cimeta
  • 3 jaja
  • 200 g šećera
  • 180 g meda
  • 2 vanilin šećera
  • 240 ml hladno prešanog orahovog ulja
  • 250 g naribanih jabuka
  • 70 g sjeckanih oraha

 

Glazura

  1. 250 g šećera u prahu
  2. 1 žlica arome vanilije
  3. 25 g maslaca od oraha
  4. 1 g soli
  5. 0,5 dcl slatkog vrhnja

 

Orahe grubo nasjeckajte, a jabuke sitno naribajte ili izmiksajte u multipraktiku. Višak soka koji dobijete iscijedite. U zdjelici pomiješajte suhe sastojke – brašno, heljdino brašno, prašak za pecivo, sol i cimet. Jaja pjenasto izmiješajte sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte orahovo ulje.

Fotografija: eCeker bagremov med

Postupno dodajte suhe sastojke i miksajte smjesu na najmanjoj brzini dok ne dobijete gusto tijesto bez grudica. Dodajte isjeckane orahe, jabuke i med, pa lagano sve dobro izmiješajte sa kuhačom. Pripremljenu smjesu izlijte u prethodno namazan kalup sa masnoćom (možete koristiti ulje, ali i svinjsku mast) kojega smo prethodno dobro pobrašnili. Kuglof pecite 50-60 minuta na temperaturi od 170 °C.

Čačkalicom provjerite je li tijesto pečeno (ako je čačkalica čista kada ju zabodemo u kuglof i izvadimo kuglof je pečen). Ohlađeni kuglof prelijte s pripremljenom glazurom i posipajte sjeckanim orasima. Šećernu glazuru pripremite tako da šećer u prahu pomiješate s prstohvatom soli i aromom vanilije. Slatko vrhnje pomiješajte sa maslacem od oraha i  dodajte po potrebi u šećernu otopinu dok ne dobijete gustu, ali ipak dovoljno tekuću smjesu kojom će te preliti kolač. Dobro ohladite i poslužite.

Fotografija: eCeker eko jabuke



Slava Yurthev Copyright
To Top