Gulaš od teletine i bamije s tjesteninom od butternut tikve

Gulaš od teletine i bamije s tjesteninom od butternut tikve

Gulaš je vrsta specifične guste juhe od teletine, ali i drugih vrsta mesa. Sadrži niz hranjivih sastojaka poput krumpira, luka, rajčice, češnjaka, papra i ljute paprike. Pirja/kuha se nekoliko sati. Jedan od glavnih temelja čini prženi luk kao kod većine naših nacionalnih jela. Gulaš je nastao kao pastirska hrana mađarske kuhinje.

Omiljen je u raznim kuhinjama zemalja bivše Austro-ugarske monarhije: Hrvatskoj, Sloveniji, Slovačkoj, Češkoj, Bosni i Hercegovini, Austriji. Naša inačica gulaša bit će upotpunjena dodatnim sastojkom, bamijom. Bamija se jako dobro slaže s različitim vrstama mesa, a najčešće se kombinira s janjetinom.

 

U takvim se receptima kao redovit sastojak može pronaći umak od rajčice koji svemu pridodaje potrebnu sočnost. Tako pripremljena, bamija se konzumira uglavnom u istočnim dijelovima Sredozemlja. Osim s janjetinom, može se kombinirati i s drugim vrstama mesa – može se pirjati, pa miješati s teletinom što daje ukusno i hranjivo varivo. Prilikom kuhanja treba biti na oprezu da se bamija ne raskuha. Iz svega navedenog mi ćemo izvesti našu posebnu inačicu jela od teletine s bamijom – telećeg gulaša.

Popis potrebnih namirnica za 4 osobe:

 1. 1 kg teletine (vratine ili plećke)
 2. 200 g luka
 3. 3 g soli
 4. 1 g papra
 5. 80 g brašna
 6. 0,3 dcl ulja ili 2 žlice svinjske masti
 7. 150 g koncentrata rajčice
 8. 300 ml crvenog vina
 9. 800 ml telećeg temeljca ili vode
 10. 400 g bamije
 11. 500 g tjestenine od butternut tikve
 12. 50 g peršinovog lista

Priprema:

Teleće meso isjecite na kockice veličine do 3 cm. Crveni luk očistite i isjeckajte na stine komadiće. Masnoću, ulje ili svinjsku mast zagrijte i na njoj popržite crveni luk dok ne dobije zlatno – žutu boju. Nakon toga dodajte meso, popržite ga i nastavite pirjati dok ne pusti vlastiti sok.

Foto: Ekogospodarstvo Orlov Put

Koju minutu pirjajte u poklopljenoj posudi dok se vlastiti sok iskuha i reducira. Dodajte brašno, koncentrat rajčice, sol i papar. Sve podlijte vinom i s malo temeljca te nastavite pirjati u poklopljenoj posudi uz povremeno miješanje i podlijevanje s temeljcem ili vodom. Bamiju operite i isjecite na kolutove te 20 minuta prije kraja kuhanja dodajte u jelo. Na kraju jelu dodajte sjeckani peršinov list i poslužite uz domaće rezance od butternut tikve.

Foto: eCeker Rezanci s butternut tikvom, 300 g, Baranjska Kuća d.o.o.

 Slava Yurthev Copyright
To Top