ECeker energetske pločice

eCeker energetske pločice

Kada osjetite umor i pad energije, ovaj zdravi zalogajčić će vas  razbuditi dobrim nutrijentima i fantastičnim okusom. Posebno je koristan sportašima koji imaju dva treninga u danu i trebaju nadoknadu energije odmah. Kupovne energetske pločice osim što su skupe često su pune neželjenih sastojaka: rafiniranih dodanih šećera ili umjetnih zaslađivača te štetnih  trans masnih kiselina. Puno je korisnije za vaše tijelo i sportske performanse napraviti  energetske pločice s prirodnim sastojcima koristeći orašaste plodove, žitarice, voće i sjemenke. Osim što ćete uštedjeti novac, bit ćete sigurni da kontroliranim sastavom unosite  kvalitetno “gorivo” svom tijelu i da su sastojci u skladu s vašim nutritivnim potrebama. Napravite  pločice i imajte ih uvijek pri ruci jer su savršeni međuobrok koji daje  snagu za napore koji vas čekaju u danu.

 

Foto: Zdrave energetske pločice od eCeker proizvoda 

 

DOMAĆE eCeker ENERGETSKE PLOČICE

Sastojci:

2 šalice zobenih pahuljica

1 šalica nasjeckanih tostiranih oraha

1 šalica datulja

2 žlice bučinih sjemenki

2 žlice meda

2 žlice maslaca od oraha

Namočite datulje na 10 minuta, ubacite ih ocijeđene u blender i izmiksajte. Smjesu stavite u zdjelu s nasjeckanim tostiranim orasima, bučinim sjemenkama i zobenim pahuljicama. Na pari rastopite maslac od oraha  i med, prelijte preko smjese i dobro promiješajte. Na papir za pečenje ravnomjerno rasporedite smjesu na željenu debljinu i ostavite u hladnjaku da se stegne. Narežite na pločice ili stavite na male oblatne kao zalogajčiće te čuvajte u posudici za hranu s poklopcem do nekoliko dana.

Sastojci iz naših pahuljica  dugo vas drže sitima, daju vam potrebnu energiju i riznica su dobrih nutrijenata koji nas štite od raznih oboljenja. Navest ćemo samo neke:

 

Zobene pahuljice

Zob nas dugo održava sitima jer njena  vlakna utječu na funkciju inzulina, te tako prirodno reguliraju razinu šećera u krvi tijekom dana, što istodobno polučuje dulji osjećaj sitosti.

 Znanstvene studije pokazuju da topljiva vlakna porijeklom iz zobi djeluju i preventivno na bolesti srca i krvnih žila, snizujući razinu kolesterola, te djelujući na apsorpciju žučnih kiselina.

 

Orasi i maslac od oraha

Sadrže višestruko nezasićene omega - 3 masne kiseline. Desetljeća istraživanja, uključujući klinička ispitivanja, pokazuju važnost omega-3 masnih kiselina kao bitnih nutrijenata za kognitivnoprenatalno i kardiovaskularno zdravlje. Omega-3 masne kiseline neophodne su za normalno funkcioniranje mozga i njegov razvoj u svim fazama života

 

 Foto: eCeker jezgra oraha

 

Datulje

Za razliku od ostalih vrsta voća sadrže čak 23 aminokiseline. Vitamini su prisutni u malim količinama (vitamin C, B1, B2, niacin i vitamin A) dok je sadržaj prehrambenih vlakana relativno visok i ovisi o stupnju zrelosti biljke.

Od minerala datulje sadrže najviše kalija, 0,9%, a u manjim količinama sadrže i: kalcij, kobalt, bakar, željezo, magnezij, mangan, fosfor, natrij i cink.  Datulje sadrže i još jedan bitan kemijski element - fluor, koji je važan za zaštitu zuba od karijesa, te selen, bitan za imunološki sustav.

 

Bučine sjemenke

Bogat su izvor magnezija, kalcija, kalija, željeza, vitamina K te jako vrijednog minerala za jačanje našeg imuniteta, cinka.

 

Foto: eCeker eko maslac od sjemenki bundeve

 

Sjemenke bundeve bogate su također omega 3 masnim kiselinama koje su tijelu neophodne za održavanje zdravlja srca i reguliranje krvnog tlaka.

 

 

 

Naslovna fotografija: Angelina Paić.

 

 

 Slava Yurthev Copyright
To Top