Detoksifikacija - mitovi i stvarnost

Detoksifikacija - mitovi i stvarnost

Napišite nam neku kuru da poništimo efekt prejedanja za blagdane, da izbrišemo negativne efekte hrane. I znam da bi bilo  popularno da sam sada napisala nešto u tom smijeru no želim pisati i davati poruke koje mijenjaju svijest, potiču vas na djelotvorne pozitivne promjene i čuvaju vaše zdravlje, a ne pisati senzacije koje nemaju smisla u praksi  osim što super zvuče na papiru. Pojedine detoks kure čine jako velike štete vašem organizmu, o mentalnoj štetnosti neću ni govoriti, a ako ćemo pisati ozbiljno, puno je bitnije što i kako jedete između Nove godine i Božića, nego što i kako jedete prigodno između Božića i Nove godine.

Najbolji “detoks” je mijenjati svijest o prehrani i hrani. Mijenjati svoje loše prehrambene i životne navike.

Detoksikacija se odvija svake sekunde u našim stanicama pa i sada dok čitate ovaj tekst. Najzaslužnija je jetra zatim bubrezi, a u tom složenom kemijskom mehanizmu sudjeluju i drugi organi.

 

Tko je zaslužan za detoks u našem organizmu?

Jetra zauzima središnje mjesto u metabolizmu, tj. funkcioniranju izmjene tvari u organizmu. Zbog niza važnih, za život neophodnih funkcija koje obavlja, slikovito se naziva "kemijskom tvornicom" našeg organizma.

Jetra u velikim količinama pohranjuje vitamine ADE i B12, a u manjima vitamin K i folnu kiselinu. U jetri se u znatnim količinama skladišti i željezo, jedan od nužnih (esencijalnih) elemenata.

 

Jetra zauzima iznimno važno mjesto u razgradnji hormona. Inzulinglukagonhormon rastaglukokortikoidiestrogeni i parathormon pretežno se inaktiviraju u jetri.

Posebno je značajna uloga jetre u biotransformaciji tj. preobrazbi organizmu stranih tvari - lijekova i otrova - u oblike neškodljive za organizam. Oni se u jetri uz pomoć posebnih enzima mogu kemijski preoblikovati u manje toksične tvari ili pretvoriti u tvari koje su topljivije u vodi pa se lakše izlučuju iz organizma putem bubrega ili žuči. 

 

Alkohol i jetra

Jetra ima vrlo važnu ulogu i u razgradnji alkohola. Ona metabolizira oko 90% unesenog alkohola, dok se ostatak izlučuje plućima i bubrezima. Glavni enzimi u tom procesu su alkohol dehidrogenaza i mikrosomalni sustav etanol oksidaze. Ovaj enzimski sustav može biti potaknut samim alkoholom i nekim drugim tvarima, što dovodi do ubrzane razgradnje alkohola, čime se objašnjava razvoj povećane tolerancije na alkohol. To znači da je ljudima koji ga kontinuirano piju godinama u velikim količinama zbog ubrzane razgradnje, s vremenom potrebna sve veća količina alkohola da bi se pojavio njegov učinak.

Međutim, proces biotransformacije alkohola, lijekova i drugih toksina ostavlja posljedice na jetri. Tijekom samog procesa u većini slučajeva nastaju toksični metaboliti, najčešće slobodni radikali (O2¯,HOO¯) koji su izuzetno reaktivni i brzo uzrokuju peroksidaciju lipida, najčešće lipida stanične membrane, što uzrokuje oštećenje i odumiranje jetrenih stanica.

Hrana koju voli naša jetra zapravo predstavlja način prehrane koji bi trebali slijediti svi, ne samo 5 dana kao kuru “čišćenja”, već 365 dana ako želite  iz hrane uzeti ono najbolje!

 

Sikavica

Nekoć ljudi nisu olako posvećivali biljke svetim osobama. One su to morale zaslužiti iznimnom ljekovitošću, a sikavica (lat. Silybum marianum) je u većini mediteranskih kultura vezana uz Svetu Mariju i legendu kako se mlijeko prolilo po ovoj biljci dok je Marija  dojila Isusa te zato ima tako božansku moć iscjeljivanja.

 

Foto: eCeker sikavica

 

Sikavica je u upotrebi već više od 2000 godina i uglavnom se koristila za čišćenje i regeneraciju jetre.

Sjemenke sikavice su najljekovitiji dio ove biljke, a koriste se kad su zrele i osušene. 

Izdužene su, jajastog oblika, opna im je smeđa te u sebi sadrži flavonoide.

 

U medicini se koristi ekstrakt sušenog ploda sikavice u raznim oblicima te kao lijek za brojne tegobe, a posebno za liječenje jetre. Sjemenke sadrže i čuveni sastojak silimarin koji se koristi za zaštitu i detoksikaciju jetre. Čaj od sikavice upravo je zbog toga najbolje pripremati od sjemenki, premda se u nekim krajevima čaj priprema od listova ove biljke.

 

Sikavica je sigurna i netoksična biljka, koja nema jasnih kontraindikacija, a unatoč tome što djeluje na jetru, uglavnom se ne kosi s primjenom lijekova!

Ako želite pomoći jetri uključite i sljedeće namirnice u prehranu tijekom cijele godine:

 

Foto: Artičoka - iznimno važna namirnica pri detoksifikaciji 

 

Artičoka je poznata kao prirodni lijek koji blagotvorno djeluje na stanice jetre, zatim  češnjak koji  sadrži sumporne spojeve koji pomažu u detoksikaciji štetnih metala, poput žive, a upravo je taj učinak zaslužan za indirektno povoljno djelovanje na jetru. Korisno je u prehranu uvrstiti i namirnice bogate topljivim prehrambenim vlaknima, poput jabuke, kruške, zobi, riže, šljiva, naranča, kelja pupčara, zatim mahunarke  poput graška, soje i graha koje su bogate aminokiselinom argininom (pomaže u procesu detoksikacije amonijaka, toksičnog nusprodukta koji nastaje prilikom razgradnje proteina).
Radič, rukola, raštika, i svo tamno zeleno lisnato povrće odličan su izvor klorofila i drugih fitokemikalija koje posjeduju čitav niz pozitivnih utjecaja na zdravlje.

Uzmite iz prirode sve ono što vam pruža kako bi očuvali svoje zdravlje.

 

 

 

Naslovna fotografija preuzeta s: http://unsplash.comSlava Yurthev Copyright
To Top