Blagodati slanutka

Blagodati slanutka

Slanutak se rijetko koristi unatoč svom divnom delikatnom orašastom okusu i putrastoj strukturi. Probavljivost proteina, to jest, njihova iskoristivost u organizmu varira ovisno o vrsti namirnica. Tako je probavljivost proteina životinjskog porijekla (poput mesa) najveća – preko 90%, dok je probavljivost proteina iz biljnih namirnica nešto manja (70-90%). A slanutak je fantastična biljna namirnica bogata proteinima probavljivosti 80 % što ga čini fantastičnom zamjenom za meso i dobar izvor proteina za vegane i vegetarijance!

Naručiti ga možete na sljedećem linku https://eceker.hr/slanutak.html

O SLANUTKU

Potječe sa Srednjeg istoka gdje već stoljećima je ova mahunarka bogata proteinima sastavni dio mnogih jela. Latinsko ime slanutka je Cicer arietinum što znači mali ovan, jer oblik ove jedinstvene leguminoze pomalo podsjeća na ovnovu glavu.

Fotografija: Wikipedia

NUTRITIVNA VRIJEDNOST SLANUTKA

Pogledajmo kakvo bogatstvo nutrijenata nas čeka u šalici kuhanog slanutka:

  • Šalica kuhanog slanutka 164 g sadrži 269 kcal
  • Prehrambena vlakna 12,26 g
  • Proteine 14,53 g
  • Željezo 4,74 mg
  • Cink 2,51 mg
  • Mangan 1,69 mg
  • Folat 282,08 µg

SLANUTAK I ZDRAVLJE


Zbog visokog sadržaja prehrambenih vlakana ( dvije šalice slanutka sadrže preporučenu dnevnu dozu prehrambenih vlakana), slanutak može pomoći u zaštiti od pojave karcinoma debelog crijeva i konstipacije. Novije studije pokazuju da je slanutak, zbog najvećeg sadržaja saponina, najbolja mahunarka za sniženje kolesterola!
Redovito konzumiranje snižava kolesterol za 7% pa se tako smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Koristi se kod glavobolja, upale grla i prehlada.
Također se, u nekim kulturama, vjeruje da slanutak ima i afrodizijska svojstva.

POTIČE MRŠAVLJENJE

Proteini nam pomažu kod restrikcijskih dijeta , tako da nas duže održavaju sitima. A kako slanutak u 1 šalici sadrži samo 269 kalorija, pola dnevne vrijednosti vlakana i 30% proteina čine ga fantastičnom namirnicom za sve one koji žele izgubiti kilograme.
Konzumiranje jedne šalice slanutka za ručak će vas zasititi sve do večere. Zato je jedna studija utvrdila da su sudionici koji su jeli slanutak pokazali veću razinu zadovoljstva i konzumirali su manje grickalica između obroka.

Fotografija: Unsplash

 

ŠTITI KOŽU

Slanutak se često jede u mnogim toplim i sunčanim krajevima a tajna je u sadržaju mangana. Samo jedna šalica kuhanog slanutka sadrži 85% dnevne vrijednosti ovog minerala, koji djeluje kao antioksidans u stanicama kože. Također štiti od oštećenja UV zraka, i sprječava osip. Najčešći simptomi manjka mangana su visok krvni tlak, problemi u radu srca, nepravilne kontrakcije mišića, malformacije kostiju, visoka razina kolesterola, slabljenje vida, problemi sa sluhom i problemi s pamćenjem.

 

POJAČAVA IMUNITET I POSEBNO DOBRA NAMIRNICA ZA DIJABETIČARE

Zbog sadržaja cinka koji je najpoznatiji podizač imuniteta jer ima snažan antibakterijski i antivirusni učinak (primjerice, protiv prehlade, gripe i herpesa) slanutak je dobar za regulaciji šećera u krvi. Naime, cink poboljšava proizvodnju hormona inzulina u gušterači te omogućuje bolje iskorištavanje šećera u organizmu. Zbog niskog glikemijskog indeksa, cinka i visokog sadržaja vlakana, slanutak je namirnica fantastična za dijabetičare!

Fotografija: Unsplash

 

DAJE VAM ENERGIJU I HRANU ZA MOZAK

1 šalica slanutka sadrži 64% dnevnog unosa bakra i 26% dnevnog unosa željeza. Ova dva minerala čine zajedno super tim koji vam daje energiju. Bakar pospješuje asimilaciju željeza u crijevima te s vitaminom C sudjeluje u stvaranju hemoglobina. Osim toga slanutak je izuzetno koristan u stanjima kao što su anemija, anoreksija ili srčane bolesti, pomaže i u ublažavanju groznice, bakterijskih i virusnih upala te ima detoksicirajući i antiseptički učinak. Poznat je i kao stimulator mozga zbog svog bogatog nutritivnog sastava.

ANTIOKSIDACIJSKI UČINAK

Slanutak je važan izvor selena, minerala koji podupire enzimsku funkciju jetre. Slanutak je također izvor folata, koji pomaže u formiranju stanica koje sprječavaju karcinom.
Ako želite probati slanutak na poseban način. Probajte recept za humus od našeg kuhara Andreja!

Recept za humus od slanutka

 

Fotografija: Kristek & GašpićSlava Yurthev Copyright
To Top